Fiets(parkeer)vriendelijk Alfa-college

Het Alfa-college is een ROC voor Noord- en Oost-Nederland. Het verzorgt middelbare beroepsopleidingen
en educatieve trajecten in Groningen, Hardenberg, Hoogeveen, Assen en Leek. Daarnaast verzorgt het
bedrijfsopleidingen op maat en diverse cursussen en opleidingen voor volwassenen. Ongeveer 12.000
jongeren en volwassenen volgen er een opleiding of cursus, verzorgd door zo’n 1.000 medewerkers.

Fietsoverkapping met Woma fietsenrekken van Klaver bij Alfa College

Het Alfa-college zet zich in voor duurzame mobiliteit.
Men wil medewerkers en studenten stimuleren om meer
gebruik te maken van duurzame vervoersmogelijkheden
voor woon-werk, werk-werk en studieverkeer. Eén van
de wensen hierbij is om het parkeren van fietsen bij de
onderwijsinstellingen te optimaliseren. Vanuit een tender
is Klaver Fietsparkeren geselecteerd als beste partner voor de onderwijsinstelling op het gebied van fietsparkeren.

Werken aan (sociale) veiligheid

Door de toename van buitenmodelfietsen wordt het parkeren van fietsen tegenwoordig een steeds grotere uitdaging. Deze fietsen met een breed krat of mand voorop kunnen vaak moeilijk in een regulier fietsenrek geparkeerd worden. De kans op een slag in het wiel of andere schade is groot. Veel van dit soort fietsenrekken worden namelijk niet gebruikt, waardoor fietsen los geparkeerd staan en er een onoverzichtelijk geheel ontstaat. Op een onderwijslocatie met honderden en soms duizenden fietsers kan dit een enorme negatieve impact op de omgeving hebben.

Voor de locatie Admiraal de Ruyterlaan in Groningen heeft het Alfa-college daarom gekozen om een Wave overkapping met Woma fietsenrekken te realiseren. De Wave overkapping bestaat uit een thermisch verzinkt stalen constructie met robuuste stalen dakplaten. Onder de overkapping zijn led-armaturen geplaatst voor optimaal zicht en sociale veiligheid.

De Woma fietsenrekken zijn speciaal door Klaver ontwikkeld voor onderwijslocaties. De
fietsenrekken zijn geschikt voor bijvoorbeeld standaard (stads)fietsen, fietsen met een krat of mand voorop en elektrische fietsen. Een slag in het wiel wordt voorkomen doordat fietsen worden ondersteund bij de voorvork. Verder is onderhoud van het terrein eenvoudig, omdat het fietsenrek beschikt over een bolvormige voetplaat. Daardoor blijft zwerfvuil en blad niet hangen onder de fietsplaatsen.

Circulariteit

Onlangs zijn voor de locatie Hoogeveen dezelfde oplossingen op het gebied van fietsparkeren gerealiseerd. Waar voorheen eenvoudige fietsenrekken op een groot open plein stonden, heeft Klaver ook hier een overdekte fietsenstalling met universele fietsenrekken geplaatst. Verder heeft bij de renovatie van het schoolgebouw naar een toekomstbestendige onderwijsvoorziening circulariteit een grote rol gespeeld. Zo hebben de oude traptreden een nieuw leven als decoratie gekregen en zijn bestaande bomen verplaatst naar een nieuwe plek op het buitenterrein. Om deze reden heeft Klaver een biobased variant van de Wave overkapping te ontwikkelen als mogelijke aanvulling op de bestaande fietsenstallingen aangeboden. Er is tijdens de realisatie van de fietsenstalling rekening gehouden met deze mogelijke uitbreiding in de toekomst.

 

Volledige artikel van Klaver Fietsparkeren in Stedebouw en Architectuur

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie?
Neem dan hier contact met ons op:

 

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.