De evolutie van fietsenstallingen: van traditioneel tot technologisch

De fietsenstalling is modern geworden, maar dat was niet altijd het geval. De geschiedenis van de fietsenstalling, van fietsenrek tot geavanceerde stalling met oplaadpunten, laat zien wat voor een evolutie fietsenstallingen hebben doorgemaakt. Dankzij verschillende innovaties is de fietsenstalling op diverse punten flink verbeterd. In deze blog vertellen we u meer over deze evolutie. We nemen u mee naar de beginjaren van het fietsenrek en de stap die hierop volgde: overdekte fietsenstallingen. Vervolgens vertellen we u meer over de meest recente innovaties, waaronder fietsenstallingen met oplaadpunten voor e-bikes.

De beginjaren van de fietsenrekken

 

De eerste variant van de fiets, de loopfiets, werd in 1817 ontwikkeld. In 1885 werd de voorloper van de stadsfiets geproduceerd. Al snel was de fiets niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Nederland. Vooral tijdens de jaren 20 nam het aantal fietsen gestaag toe: twee miljoen in totaal. Steeds meer mensen hadden een fiets, waardoor er ook steeds meer behoefte was aan plekken om de fiets te parkeren.

 

Wie exact het fietsenrek heeft uitgevonden, is niet bekend. Wel waren er al snel verschillende varianten fietsenrekken waarin mensen hun fiets konden parkeren. Vroeger ging het hierbij nog om enkellaagse fietsenrekken. Het Sheffield rek is hier een goed voorbeeld van. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dubbellaagse fietsenrekken. Doordat er boven en onder geparkeerd kan worden, wordt de capaciteit verdubbeld. Daarnaast zijn er ook fietsenrekken ontwikkeld voor buitenmodellen zoals transport- en kratfietsen. Op het gebied van fietsenrekken wordt er voortdurend geïnnoveerd.

Overdekte fietsenstallingen beschermd tegen weer en wind

Al snel na de ontwikkeling van het eerste fietsenrek werden er fietsenoverkappingen en stallingen ontwikkeld. Zo hadden veel Nederlandse stations aan het begin van de 20ste eeuw al hun eigen fietsenstallingen. In 1938 werd de eerste ondergrondse fietsenstalling in Utrecht gebouwd. Zo konden fietsen voortaan beter beschermd worden tegen slecht weer en diefstal.

 

Ook op het gebied van fietsenstallingen blijft men innoveren. Waar het ooit begon met een fietsoverkapping, zijn er tegenwoordig hele fietsstallingen die compleet afgesloten zijn. Dit biedt optimale bescherming tegen neerslag, wind, diefstal en vandalisme. Een CuBic fietsenstalling is een goed voorbeeld van een fietsenstalling die modern is. Deze multifunctionele berging is ideaal voor het stallen van fietsen. Misschien is deze fietsenstalling wel iets voor uw bedrijf?

Fietsenstallingen met oplaadpunten

Tegenwoordig is de fietsenstalling modern. Men is blijven innoveren. Bovendien moest er met een nieuwe trend rekening gehouden worden: de opkomst van de e-bike. Al aan het einde van de 19e eeuw waren er plannen voor een elektrische fiets en de eerste Nederlandse elektrische fiets werd in 1930 ontwikkeld door het Philips Natuurkundig Laboratorium.

 

Sinds de accutechnologie aan het begin van de 21ste eeuw flink werd verbeterd, zien we elektrische fietsen steeds vaker terug in het Nederlandse straatbeeld. De laatste jaren zijn meer dan de helft van de verkochte fietsen e-bikes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er fietsenstallingen ontwikkeld moesten worden die hier rekening mee houden. Daarom worden zowel fietsenrekken als fietsenstallingen de laatste jaren steeds vaker voorzien van oplaadpunten voor e-bikes. Een andere innovatie is de laadlocker, waarin mensen hun fietsaccu’s veilig kunnen opbergen. Natuurlijk kunt u ook voor dit soort serviceproducten bij ons terecht.

 

Offerte aanvragen?

Klaver Fietsparkeren beweegt mee met de innovaties op het gebied van fietsenrekken en fietsenstallingen. Bij ons ontdekt u de beste fietsparkeer oplossingen voor uw bedrijf. Deze bewezen oplossingen zullen de fietscultuur van uw bedrijf stimuleren. Want hoe meer mensen de fiets nemen, hoe meer zij bewegen en hoe beter hun gezondheid zal zijn. Uw werknemers zullen zich beter voelen en minder stress ervaren. Zo’n positieve impact kan fietsvriendelijke infrastructuur op de werkplek hebben. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of een gratis offerte wilt aanvragen.