Pagina wordt geladen ...
Direct contact? Bel met 0528 74 52 00 of mail naar: info@klaverfietsparkeren.nl

ProRail vindt innovatief fietsenstallen met Bike Park Control een succes

ProRail heeft met succes het BikeParkControl fietsdetectiesysteem beproefd om de parkeerproblemen in fietsenstallingen bij treinstations te bestrijden. De spoorbeheerder wil het systeem nu op grotere schaal gaan toepassen. Dat maakte de spoorbeheerder donderdag bekend.

Het fietsparkeersysteem werkt met schakelaars die zijn ingebouwd in fietsenrekken. Als er een fiets wordt gestald, gaat er een signaal naar de computer. Op een aantal schermen is vervolgens te zien hoeveel plek er nog is in een bepaald vak.

De beheerder kan tevens zien hoe lang een fiets al in de stalling staat. Bij overschrijding van de geldende termijn kan hij de fiets uit de stalling verwijderen.

Een proef met dit systeem in Groningen en Utrecht bracht kinderziekten aan het licht, die vervolgens met succes werden verholpen in Zutphen. Daar steeg het aantal beschikbare stallingsplaatsen tot 30 procent na de start van de proef in mei vorig jaar.

ProRail schat dat 15 procent van de stallingsruimte in Nederland niet beschikbaar is door fietsen ('weesfietsen') die eigenaren niet meer ophalen. Dat komt neer op ongeveer 60.000 fietsplaatsen bij treinstations.

De spoorbeheerder wil het fietsdetectiesysteem nu op meerdere locaties gebruiken en zoekt voor de financiering de samenwerking met lokale en regionale overheden.

Volgens ProRail kan het systeem ook worden toegepast op belangrijke verkeersroutes voor fietsers. Net als bij autoparkeergarages kunnen op schermen het aantal nog beschikbare plekken in verschillende fietsstallingen worden getoond.

Bekijk ook het interview dat is gehouden met ProRail: 

https://www.youtube.com/watch?v=aJwfv8WZv80

08-02-13

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en ontwikkelingen.