Pagina wordt geladen ...
Direct contact? Bel met 0528 74 52 00 of mail naar: info@klaverfietsparkeren.nl

ProRail start proef fietsparkeersysteem Klaver

Na een Europese aanbesteding heeft Prorail gekozen voor de Klaver oplossing BikeParkControl om de weesfietsen problematiek terug te dringen en meer overzicht te creëren voor gebruikers.

In de strijd tegen het tekort aan fietsplekken op stations, is ProRail onder het toeziend oog van wethouder verkeer van Utrecht Frits Lintmeijer afgelopen vrijdag gestart met een proef met een nieuw fietsparkeersysteem in de fietsenstalling nabij het Centraal Station Utrecht. Het stadsbalkon, de fietsenstalling voor het Centraal Station in Groningen volgt in mei. Treinreizigers die op de fiets naar het station komen, zien bij aankomst in de stalling op een scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Fietsen die te lang gestald staan, worden weggehaald.

Gemiddeld is 20% van de fietsen die bij het station staan, een weesfiets: een fiets die nooit of pas na hele lange tijd door de eigenaar wordt opgehaald. Hierdoor blijven fietsenstallingen onnodig lang vol en kunnen reizigers hun fiets steeds lastiger parkeren. Ook moeten er steeds meer stallingen worden bijgebouwd, terwijl er tegelijkertijd plekken lang bezet worden gehouden.

De fietsparkeerplekken in het Utrechtse Smakkelaarsveld (2500) en het Stadsbalkon in Groningen (5500) zijn voorzien van een schakelaarunit die meet hoe lang een fiets in de stalling staat. Staat de fiets er langer dan 14 dagen, dan haalt de stallingsbeheerder (de gemeente) de fiets weg. Daardoor is er meer ruimte beschikbaar. Bijkomend voordeel is dat gebruikers sneller hun weg kunnen vinden in de stalling via digitale schermen bij de ingang. In een oogopslag is duidelijk waar er in de stalling nog vrije plaatsen zijn. Dat scheelt een hoop ergernis wanneer je je trein wilt halen. Ook worden fietsen minder snel zomaar ergens tussen gestald.

09-02-11

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en ontwikkelingen.